Найкращі книги для вивчення німецької мови

Найкращі книги для вивчення німецької мови

Німецька мова — одна з найпопулярніших на планеті. Вона входить до п’ятірки найзатребуваніших і найпоширеніших на всіх п’яти континентах. Ця мова є рідною для 100 мільйонів жителів семи країн, де німецька має статус офіційної державної мови. Майже 300 мільйонів осіб по всьому світу вивчають німецьку як основну, а також додаткову другу або третю іноземну мову.

Попри таку вражаючу статистику, українці починають цікавитися вивченням німецької мови зазвичай уже в дорослому житті. На сьогодні найбільша частина тих, хто активно освоює німецьку мову в Україні, припадає на студентів, а також молодих фахівців. Більшість із них планують застосовувати свої знання як вагомий аргумент на свою користь під час пошуку роботи в престижних європейських компаніях. Виникає логічне запитання: якщо німецька мова настільки важлива й популярна, то що ж зупиняє людей від її раннього вивчення?

То чи складна німецька мова: міфи й реальність

Основний чинник, що зупиняє на шляху до того, щоб почати вчити німецьку мову, — давні, які вже встигли перетворитися в стереотипну думку, міфи про те, що ця мова дуже складна.

Міф № 1. Перша й найголовніша омана, яку точно чули багато хто з нас: німецьку неможливо вивчити жителям країн колишнього СРСР через її значну відмінність від мов слов’янської групи. Насправді в німецької мови набагато більше спільного з російською й українською мовою, ніж ви могли б уявити. Німецькі слова, так само як і в нас, мають три роди: чоловічий, жіночий і середній; їх можна відміняти всього за чотирма відмінками, що вдвічі менше, ніж у нашій мові. Є над чим замислитися, чи не так?

Міф № 2. Багато тих, хто не наважується почати вчити німецьку, думають, що всі німецькі слова — довгі, і для того щоб навчитися їх вимовляти, доведеться зламати язик. Насправді все трохи інакше. Німецька мова складається з чітких, виразних слів, написання й вимову яких обмежують правила. У німецьких словах справді багато твердих і шиплячих приголосних звуків, проте читати їх набагато легше, ніж може здатися на перший погляд.

Міф № 3. Третій і нелогічний міф, який перетворився на справжню страшилку: німецька граматика настільки складна, що зрозуміти її можуть тільки люди, які мають схильність до мов або вкрай високий IQ. Цей міф швидко розбивається об гострі грані нещадних фактів. Ви будете здивовані, але німецька мова не входить навіть до двадцятки найскладніших мов у світі, зате українська та російська входять до десятки.

Особливості німецької граматики

Граматичні відмінності німецької від української можна звести до трьох основних особливостей.

1. Розбіжність роду іменників. У німецькій мові досить складно визначити рід слова, оскільки на нього вказує змінний артикль, який пишеться перед словом. У нашої людини це може викликати якийсь дисонанс. Для того щоб цьому навчитися, доведеться просто завчити чіткі правила, а також запам’ятати виключення.

2. Чітка структура речень. У німецькій мові кожен член речення повинен стояти на своєму місці. Члени речення не можна переставляти або міняти місцями. Наприклад, якщо на першому місці стоїть підмет, то за ним завжди йтиме дієслово. Знаменита німецька точність у всій своїй красі.

3. Словотвір. Німці постійно збагачують свою мову новими словами шляхом злиття двох різних слів в одне. Але навіть знаючи, як перекладаються компоненти такого складного слова, його значення не завжди буде очевидним. До цього потрібно просто звикнути.

Граматика німецької мови здається складною лише тим, хто не знає, що навчання дає реальні результати тільки в разі системного підходу. Для того щоб досягти успіху в цій нелегкій справі й не зійти з дистанції, поставте собі такі запитання:

  • Для чого мені потрібна німецька мова?
  • Якого рівня володіння мені потрібно досягти?
  • Яка схема навчання мені підійде: самовчитель чи заняття з викладачем?

Чітка постановка мети, продумана стратегія дій, а також правильна література — це і є ті три компоненти, які допоможуть вам освоїти німецьку граматику, а отже, почати грамотно писати й говорити німецькою. Нижче ми зробили для вас короткий огляд навчальної літератури з німецької граматики. У цій добірці ви знайдете не тільки тематичні посібники та довідники, а й цілі навчальні серії та збірники практичних тренажерів, увага яких спрямована на вивчення граматики.

Найкращі книги з граматики німецької мови: добірка «BritishBook»

 

Завантажити книгу 1

Завантажити книгу 2

Завантажити книгу 3