Подвійні сполучники в данській мові

Advertisement

Подвійні сполучники в данській мові

Подвійні сполучники, також відомі як “танкете” в данській мові, є сполучниками, які використовуються для з’єднання двох слів або фраз, щоб уникнути повторення слів. Вони складаються з двох однакових слів, які з’єднуються за допомогою дефіса.

Наприклад, “skrive-skrive” означає “писати та писати”, а “læse-læse” означає “читати та читати”. В данській мові є багато таких сполучників, і вони дозволяють писати більш економно та уникати повторення слів, що зроблює текст більш читабельним та зрозумілим.

Варто зазначити, що використання подвійних сполучників в данській мові є необов’язковим і не завжди вважається правильним. Деякі люди використовують їх дуже часто, тоді як інші майже не використовують їх взагалі. Це залежить від особистого стилю мовлення та письма.

Данська мова Українська мова
Jeg kan godt lide at læse bøger, både krimier-krimier og romantik-romantik. Мені подобається читати книги, як кримінальні, так і романтичні.
Han er både en god kok-kok og en dygtig maler-maler. Він є як гарним кухарем, так і майстром на фарбуванні.
Jeg kan ikke beslutte, om jeg vil købe den sorte eller den røde taske-taske. Я не можу вирішити, чи хочу купити чорну, чи червону сумку.
Hun elsker at gå ture i skoven-skoven og på stranden-stranden. Вона любить гуляти як у лісі, так і на пляжі.
Jeg vil gerne have en kop kaffe-kaffe og en croissant-croissant til morgenmad-morgenmad. Я хотів би мати чашку кави та круасан на сніданок.
Min ven spiller både fodbold-fodbold og håndbold-håndbold. Мій друг грає як у футбол, так і у гандбол.
Jeg vil have en stor, fed burger-burger og en stor portion fritter-fritter. Я хочу великий, жирний бургер та велику порцію картоплі фрі на обід.
Han arbejder både som lærer-lærer og som forfatter-forfatter. Він працює як вчитель, так і письменник.
Jeg har brug for en ny, varm jakke-jakke og et nyt, varmt halstørklæde-halstørklæde til vinteren-vinteren. Мені потрібна нова, тепла куртка та новий, теплий шарф на зиму.
De besluttede at tage både metroen-metroen og bussen-bussen for at komme til lufthavnen-lufthavnen. Вони вирішили поїхати як метро, так і автобусом, щоб дістатися до аеропорту.
Jeg kan godt lide at se både komedier-komedier og dramaer-dramaer på teatret-teatret. Мені подобається дивитися як комедії, так і драми в театрі.
Hun har både en hund-hund og en kat-kat som kæledyr-kæledyr. Вона має як собаку, так і кішку як улюбленців.